Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до
Коментари Харесай

Наказват за незаконна сеч с до 6 години затвор

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс , които предвиждат до 6 години и санкция от 1000 до 20 000 лева при противозаконна сеч или събиране и транспортиране на дървесина, дори в случай че тя е паднали или към този момент отсечени дървета, в случай че нанесените вреди са за над една минимална работна заплата. 

97 народни представители поддържаха концепцията, 49 се въздържаха, а единствено 9 бяха срещу. Текстовете са препоръчани от " Обединените патриоти " и ще влязат в действие след приемането им на второ четене и обнародването им в Държавен вестник.

Промените предвиждат в случаите, в които причинителят има към този момент наложено административно наказване по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на осъществяване на закононарушението, наказването да е затвор до 1 година или пробация до 2 години.

С гласуваните промени се предлага и тежко наказване за всеки, който убие или улови наедрял дивеч, без да има позволение - до 2 години затвор или пробация до 4 години, както и санкцията ще е от 1000 до 5000 лева Ако престъплението е осъществено в неразрешено за лов време, на неразрешено за лов място или със неразрешени средства, или са породени вреди над 1000 лева, наказването ще е лишаване от независимост до 3 години и санкция в размер от 1000 до 5000 лева При рецидив законопроектът планува до 5 години затвор.

Законопроектът разширява кръга на длъжностните лица, похищението против които съставлява престъпление закононарушение. Проектозаконът добавя допълва дефиницията на понятието и прибавя обяснението, че това е лице, на което е предоставено да извършва изпълнява със заплата или гратис, краткотрайно временно или непрекъснато работа, обвързвана със стопанисване, запазване или надзор в горските територии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР